Sänd av Gud
top6.jpg
Startsida Sök kapitel Kontakt Fler bilder

 

4. Kyrkan som brann ned men ändå inte

English   sveriges-flagga.png

 

Sven berättar ytterligare några historier som belyser hur de infödda på Papua Nya Guinea omvandlar fantasi till ”sanning”.

En av våra missionärer, Paul Eaton, berättade vid ett tillfälle följande historia. Paul fick ett brev från John Lapukali, som var pastor i en församling i utkanten av Tari i Södra Höglandet, där han talade om att hans hus och kyrka blivit nedbrända på grund av stamstrider. Sven frågade då var John var när han skrev brevet. Paul svarade att John var i ”centrala” Tari. Han hade sprungit dit för att komma undan stamstriderna.

Sven till Paul:

”Jag skulle inte bli förvånad om både hans hus och kyrka är oskadda.”

”Vad menar du, han skrev till mig att de blivit nedbrända?”

”Vi får se.”

Jag åkte upp till platsen och mycket riktigt så var både kyrka och hus intakta. Väl hemkommen berättade jag detta för missionären. Han blev då mycket upprörd och sa:

 ”Då ljög han för mig.”

 ”Nej, det gjorde han inte för han trodde till 100 % att det hade hänt. För när han hörde krigarna komma tog han sin familj och flydde mot centrala Tari. Under tiden han flydde kunde han för sitt inre se hur de kom in i hans by, hur de brände allt, även hans kyrka och hus. Så när han var framme i centrala Tari var detta den fulla sanningen för honom. Så i hans hjärna var allt som han skrev till dig sant, men verkligheten var alltså annorlunda.”

LIFE-IN-PNG-(50).jpg

Föregående kapitel

Nästa kapitel